Startpagina de Kaartenkast
Uitgave vormen
(gevouwen, plano, op linnen etc)
Bonnebladen
1:25.000
1:50.000
1:100.000
1:200.000
Geologische kaarten

privacy

Uitgavevormen van topografische kaarten

Defensie, de topografische dienst en later het kadaster gaven de kaarten uit in verschillende vormen voor verschillend gebruik.
De kaarten werden gebruikt in het leger, op kantoor, om veldwerk meet te doen, als inventarisatie kaart, of als wandel of fietskaart.
Ook archologen en metaaldetectorzoekers maken veelvuldig gebruik van (oude) topografische kaarten om interressante vindplaatsen te identificeren.
Elk gebruik stelt zijn specifieke eisen en daarvoor zijn door de diensten verschillende oplossingen bedacht

Plano kaarten

De meest simpele vorm voor gebruik op kantoor is de plano kaart. Dit is een vel papier bedrukt met de topografische kaart. Deze kaarten werden vaak opgeborgen in een kaartenkast. Ze werden en worden ook wel voorzien van een perforatieband om ze op te bergen in een hangkast.
Deze kaarten lenen zich het beste om te worden ingelijst.
Plano kaarten zijn er in elke schaal en schetskaarten zijn eigenlijk altijd uitgegeven als planokaart. Vanaf ongeveer 1980 waren de planokaarten ook geplastificeerd (waterbestendig) beschikbaar

Gevouwen kaarten

De gevouwen kaarten zijn gemaakt om de kaarten handzaam mee te nemen of makkelijker op te bergen.
Voor het opbergen werden bonnebladen bijvoorbeeld een keer gevouwen.
De meeste kaarten werden gevouwen tot zak formaat.
Speciaal voor defensie werd een grotere vouwvorm uitgegeven: de zogenaamde Trommelkaarten. In blikken trommels werd de complete serie topografische kaarten het veld ingenomen.
Ook de later uitgegeven geplastificeerde kaarten werden en worden gevouwen uitgegeven.
Top 25 gevouwen voorkant:

Top 25 gevouwen op plastic film:

Trommelkaart:

Trommelkaart open:


Kaarten in delen op linnen

Speciaal voor in het veld en veelvuldig gebruik werden kaarten versneden in stroken van zakformaat en geplakt op linnen.
Door vouwen breekt papier steeds een beetje en linnen kan veel beter tegen beweging. De papieren kaarten scheuren makkelijk en bij veelvuldig gebuik ontstaan er op de vouwhoeken al snel gaten. De kaarten op linnen blijven over het algemeen door de bescherming vanhet linnen ook beter mooi. Een nadeel van deze kaarten is dat er steeds een stukje ruimte tussen de delen zit.

Voorkant linnen blad

Linnen achterkant van blad Vlieland

Voorkant blad Vlieland op linnen